Jak w przeszłości wyglądało przechowywanie produktów żywnościowych w niskich temperaturach, aktualnie używane urządzenia chłodnicze

Już w starożytnych czasach ludzie umieli w pewnym zakresie wykorzystywać lód i śnieg do chłodzenia rozmaitych rzeczy. Przechowywane w jaskiniach kawałki śniegu lub logu dawały możliwość tego, aby przed dłuższy czas zachowywać temperaturę na niskim poziomie. Innymi sposobami na przechowywanie śniegu były doły wyłożone słomą, ten sposób z kolei wykorzystywali mieszkańcy Rzymu.

egipt
Autor: Egypt Excursions Online
Źródło: http://www.flickr.com
Przed wiekami zaczęły powstawać również pierwsze wersje chłodziarek. To właśnie w Indiach i Egipcie zaczęto wykorzystywać porowate naczynia, w jakich efekt chłodzenia uzyskiwano przez odparowanie części wody z nich. W 19 wieku chłodnictwo zaczęło się rozwijać w szybkim tempie, między innymi dlatego, że został odkryty wpływ temperatury na rozwój grzybów i mikroorganizmów. (Ocieplanie poddaszy pianką) Urządzenia chłodzące wykorzystywać też zaczęto do konserwowania i utrwalania jedzenia. Obecnie wykorzystuje się do tego szereg najróżniejszych urządzeń, spośród jakich niektóre potrafią wytworzyć temperaturę nawet do -270 stopni.https://izolacjepiankowe.com.pl/

klimatyzacja
Autor: Dick Thomas Johnson
Źródło: http://www.flickr.com
Po urządzenia chłodnicze sięgają najróżniejsze dziedziny przemysłu. Jednym z największych ich odbiorców takiego sprzętu stał się przemysł spożywczy, gdyż dzięki ich zastosowaniu można zorganizować przechowywanie żywności przez pożądany okres czasu. Generalnie przeważnie chłodnicze urządzenia będzie się dzielić na zamrażarki i chłodziarki. Chłodziarki mają możliwość ustawienia temperatury między zerem a kilkoma stopniami, przez co żywność nie zamrozi się, a jednocześnie dzięki niskiej temperaturze nie będzie się psuła. (Izolacja natryskowa) Z kolei zamrażarki posiadają możliwość osiągnięcia temperatury nawet do minus kilkudziesięciu stopni, tym sposobem pozwalając na przechowywanie produktów w stanie głębokiego zamrożenia. Spora ilość przedsiębiorstw decyduje się także na realizację dużych chłodni w budynkach, będą to na przykład najróżniejsze firmy dystrybucyjne czy producenci rozmaitej żywności. Przy takich obiektach ważne są dobre izolacje instalacji chłodniczych i właściwe wykonanie budynku, przez co cały obiekt będzie posiadał odpowiednią wydajność energetyczną.
Tagi: , ,
Napisano w Konsole

Najnowsze hity